Jénais házi kenyér - pofonegyszerűen

Jénais házi kenyér - pofonegyszerűen

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt BL55
  • 1,6 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1,5 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk. Fél órát állni hagyjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt. A többi langyos vízzel jól kidagasztjuk. Végül az olajat hozzáadva készre dagasztjuk. (Én nem „játszottam” vele olyan sokat, kb. 10 perc alatt szép sima lett. A keverőtál tetejét rátettem és meleg helyen 1 órán át kelesztettem.)

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrjuk, majd kenyér formát formázunk belőle. Egy jénai tál aljába sütőpapírt teszünk és a kis kenyér tésztát belerakjuk. 40 percig újból megkelesztjük, ezután éles késsel bevagdossuk. Vízzel lespricceljük a kenyeret és a tál oldalát, a tál tetejének alsó felét is, majd rátesszük a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 30 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, újra lespricceljük vízzel és a sütőbe visszatéve készre sütjük.

Házi fehér cipót is készíthetsz ilyen egyszerűen.

Neked ajánljuk