Házi kenyér

Házi kenyér
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt BL55
  • 1,6 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 50 dkg finomliszt BL55
  • 1,6 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 1,5 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk. Fél órát állni hagyjuk. A lisztet kelestőtálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt. A többi langyos vízzel jól kidagasztjuk. Végül az olajat hozzáadva készre dagasztjuk. (Én nem „játszottam” vele olyan sokat, kb. 10 perc alatt szép sima lett. A keverőtál tetejét rátettem és meleg helyen 1 órán át kelesztettem.)

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán újból átgyúrjuk, majd kenyér formát formázunk belőle. Egy jénai tál aljába sütőpapírt teszünk és a kis kenyér tésztát belerakjuk. 40 percig újból megkelesztjük, ezután éles késsel bevagdossuk. Vízzel lespricceljük a kenyeret és a tál oldalát, a tál tetejének alsó felét is, majd rátesszük a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 30 perc alatt megsütjük, majd kivesszük, újra lespricceljük vízzel és a sütőbe visszatéve készre sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!