Házi kalács és bukta

Házi kalács és bukta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 18 dkg margarin
  • 8 dkg cukor
  • 3 db tojássárga
  • 4,5 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 6 dkg élesztő
  • 2 tk. só

A locsoláshoz:

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 dkg margarin
  • 1 dl tej

A tészta lekenéséhez :

  • 1 db tojássárga
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. víz

A buktákhoz:

  • 20 dkg birsalmasajt

Elkészítés:

A tészta alapanyagait alaposan összedolgozom és melegebb helyen hagyom duplájára kelni.

Lisztezett felületen kettéveszem a tésztát és az egyiket kisodrom 3 rúddá, amit összefonok, kikent kalácsformába rakok.

A másik tésztát kinyújtom, 6 téglalapra vágom, majd mindegyik közepére birsalmasajtot adagolok, feltekerem őket 6 buktává.

Tepsibe rakva a süteményeket lekenem kis tejjel kikevert tojássárgával, így kelesztem fél órát és hideg sütőbe rakva 180 fokra melegítve kelesztem.

Kivéve meglocsom tej, vaníliás cukor és olvasztott margarin elegyével.

Visszatéve aranybarnára sütöm, végül cukros vízzel kenve 3 percet még sütöm.

Neked ajánljuk