Házi húzott almás rétes tejmentesen

Házi húzott almás rétes tejmentesen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 teáskanál ecet
  • 3 g só
  • 25 g sertészsír
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • a feltekeréshez:
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • a töltelékhez:
  • 80 dkg reszelt alma
  • 30 g zsemlemorzsa
  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint mazsola
  • 8 dkg cukor (az almától függ, mennyi cukorra van szükség)
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 teáskanál ecet
  • 3 g
  • 25 g sertészsír
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • 80 dkg reszelt alma
  • 30 g zsemlemorzsa
  • fahéj
  • mazsola
  • 8 dkg cukor

Elkészítés:

Előkészítjük a hozzávalókat: átszitáljuk a lisztet, a sertészsírt mikróban pár másodperc alatt felolvasztjuk, az ecetet a langyos vízben elkeverjük. A tésztát dagasztógépben megdagasztjuk 15 percig úgy, hogy a vizet apránként adagoljuk hozzá. A liszt minőségétől függően plusz 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá, ha túl keménynek érezzük a tésztát.

A kész tésztát elfelezzük, lisztezett tálcára vagy tányérra tesszük és olajjal vékonyan lekenjük, folpackkal légmentesen lefedjük, majd 45 percet pihentetjük.

Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint cukrozzuk. (Nekem 8 dkg cukor elég volt, de ez az almától függ.) 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Ízlés szerint fahéjjal és mazsolával ízesítjük. A végén hozzátesszük a zsemlemorzsát.

Egy nagyobb asztalra/pultra terítőt teszünk, amit liszttel szórunk le: nem szükséges vastagon, de jusson mindenhova liszt. A tésztát kézzel, óvatosan széthúzzuk, amekkorára csak tudjuk. A széleit lecsipkedjük vagy óvatosan körül vágjuk. Olajjal vékonyan lekenjük és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Az alma felével megtöltjük úgy, hogy egy vonalba tesszük, majd kb. két maréknyit eloszlatunk az üres részen. Óvatosan feltekerjük. Ugyan így járunk el a másik tésztánkkal is.

A feltekert réteseket annyi felé vágjuk, hogy bele tudjuk tenni a sütőpapírral bélelt tepsikbe. Egy tojást 4 evőkanál olajjal elkeverünk, ezzel kenjük meg a réteseket.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük. Ha kész, bevizezett konyharuhával szorosan letakarjuk addig, ameddig kihűlnek. Így a ropogós külsejéből puha lesz.

(Ebből az adagból 2 x 3 kisebb rúd lett, egy tepsibe 3 fért, így két adagban sütöttem meg őket.)

Megjegyzés:

A receptet Kisgyörgyei Leila küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti