Házi fonott kalács

Házi fonott kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 150 g porcukor
  • 180 g olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 150 g mazsola
  • 40 g élesztő
  • tej szükség szerint
  • tojássárga a megkenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt kevés forró tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Kissé megmelegítjük a lisztet, és összekeverjük a megkelt élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a meglangyosított vajat, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat + annyi langyos tejet, amennyit felvesz.

Jól összegyúrjuk a tésztát, és hozzáadjuk a forrázott, rumba áztatott mazsolát, majd meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 3 egyforma részre vágjuk. Minden egyes részből rudakat sodrunk, majd mindhárom rudat összefonjuk.

A megfont kalácsot kivajazott Pataki tálba tesszük, és kelni hagyjuk.

Megkenjük tojássárgával, megszórjuk durva kristálycukorral, a hideg sütőbe tesszük, és 190 fokos sütőben barnára sütjük.