Házi fehér kenyér

Házi fehér kenyér

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 1/2 evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 dl langyos tej
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 4 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe öntjük a langyos tejet, a szintén langyos vizet, és az olvasztott vajat. Ezután rákanalazzuk a sóval összekevert lisztet, majd a tetejére szórjuk a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. Ezután elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasszuk a tésztát. (Én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam.)

Amikor a tészta elkészült kivesszük az üstből, majd lazán átgyúrjuk (egy kicsit). Ezután egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületre (vagy szilikonlapra) borítjuk, majd megformázzuk. Egy jénaitálat sütőpapírral kibélelünk, majd beletesszük a megformázott veknit, és rátesszük a jénai tetejét. Ezután 30 percre langyos helyre tesszük, és a tésztát újra kelesztjük. (Jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba, stb. a tésztát.)

Amikor a tészta megkelt, a jénai tetejét levesszük, majd pengével (vagy éles késsel) a tetejét három helyen bevágjuk. Ezután hideg vízzel lespricceljük mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután visszatesszük a jénai tálra.

A sütőt 200-220 fokra előmelegítjük, majd betesszük a jénait és 35-40 percig sütjük a kenyeret. Ezután a sütőből kivesszük, majd nagyon óvatosan levesszük a jénai tetejét, és újra lespricceljük (vagy ecsettel vékonyan lekenjük) vízzel a kenyeret. Ezután tető nélkül visszatesszük a sütőbe és a hőfokot egy kicsit nagyobbra vesszük és szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig.)

Amikor a kenyér szép pirosra sült, a sütőből kivesszük, majd egy rácsra helyezzük. Ezután megint lespricceljük hideg vízzel, majd egészen kihűtjük.

Egy nagyon finom kenyeret fogunk kapni melynek a héja jó ropogós, a belseje pedig puha, foszlós.

Hasonló receptek