Házi fehér cipó

Házi fehér cipó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg fehér kenyérliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2,5-2,8 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanálnyi olívaolaj

Elkészítés:

A liszt feléből előző este az élesztővel és a vízzel kovászt készítünk (jól összedolgozzuk), majd a konyhapulton letakarva pihentetjük. (Ez reggelre csodaszép bubis túlkelt lágy tészta lesz.)

Reggel a maradék liszttel, a sóval, az olívaolajjal sima rugalmas tésztát dagasztunk belőle (plusz víz nem kell bele). A tésztát félóránként kétszer meghajtogatjuk, majd cipót formázunk belőle, duplájára kelesztjük, és s vaslábasban 230 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

(A sütőt a vaslábassal együtt felforrósítottam. Tíz perc után a hőt mérsékeltem 210 fokra. Összesen 45 percet sült így a kenyér.) Rácson kihűtjük, csodaszépen megcserepesedett ropogós héja lesz.

Neked ajánljuk