Házi durum tészta

Házi durum tészta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók (45 dkg tésztához):

  • 30 dkg durumliszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 tojás
  • csipet só

Elkészítés:

Elkészítés: Képezzünk kis gödröt a lisztben! Üssük bele a tojásokat, rakjuk bele az olajat, majd ujjainkkal gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze! Addig kell gyúrni, amíg az összes lisztet felveszi a tészta és kemény, nehezen gyúrható nem lesz. Ha túlságosan kemény lenne, pici vizet kell hozzáönteni.

Gombócot formázunk, letakarjuk, pihentetjük 15-20 percig, majd lelapogatjuk, és kinyújtjuk.

Kerek formát úgy kapunk, hogy minden nyújtás közben 90 fokkal elfordítjuk a tésztát. Ragadós tészta esetén pici lisztet hintünk rá, amit utána elsimítunk.

Szárítsuk kb. 1/2-1 órát, hogy a darabolásnál ne tapadjon össze!

A tésztát két különböző módon dolgozhatjuk fel:

Géppel felvághatjuk, vagy hagyományosan darabolhatjuk. Hagyományos darabolás esetén enyhén lisztezzük, a lisztet elsimítjuk, a tésztát feltekerjük a nyújtófára, a nyújtófa tetején hosszant végig elvágjuk. Az így kapott tésztát hosszában éles késsel megfelezzük, a két tésztacsíkot egymásra fektetjük, és tetszőleges formára vágjuk.

Főzés előtt a nyers, feldarabolt tésztát szétrázogatjuk, átforgatjuk, hogy ne tapadhasson össze.

Neked ajánljuk