Hatlapos sütemény

Hatlapos sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg sima liszt
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag szalalkáli (15 gr)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)
  • a krémhez:
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 l tej
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • (a tepsi mérete: 24×39 cm)
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg sima liszt
  • 8 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag szalalkáli (15 gr)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál olvasztott méz
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 l tej
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához meleg tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojásokat, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen nyújtani.

Fél óra pihentetés után 6 cipóra osztjuk, lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd zsírral kikent tepsi hátán világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb. 5-6 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül. Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény – vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.

A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Olvadásig kevergetjük a karamellt. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a vajat és a vaníliás cukrot.

Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat, majd folpackot teszünk a tetejére, és egy húsvágó deszkával lenyomatjuk és a hűtőbe tesszük.

Másnap a tetejét megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!