Háromszínű foszlós fonott kalács

Háromszínű foszlós fonott kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 marék cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 evőkanál cukor
  • pici víz
  • 5 csepp málna ételfesték
  • valamint:
  • 4 evőkanál olaj
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • a mosdatáshoz:
  • 1 evőkanál cukor
  • pici víz
  • 45 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 marék cukor
  • csipet
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 evőkanál cukor
  • pici víz
  • 5 csepp málna ételfesték
  • 4 evőkanál olaj
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • pici víz

Elkészítés:

A tejbe beleszórjuk a 2 két marék cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet belerakjuk a három tojássárgáját csipet sót, majd ráöntjük az felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük összedolgozni, apránként beledolgozzuk az olvasztott vajat és az olajat. Addig dagasztjuk, amíg elválik a táloldalától és kezünkről.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, az egyikbe beledolgozzuk a piros málna ételfestéket, a másik cipóba a vízzel és egy evőkanál cukorral elkevert kakaót. Konyharuhával letakarjuk 35-40 percig kelesztjük.

Ha meg keltek tészták, akkor egyenként fél centi vastag téglalap alakúra kinyújtjuk őket, megkenjük olajjal megszórjuk kristálycukorral és szorosan feltekerjük.

A három rudat összefonjuk úgy, hogy sárga tészta rúd legyen a bal szélen középen a kakaós és a jobb szélen a málnás a piros. Olajjal kikent formába rakjuk, a tejét megkenjük felvert tojással és ismét kelesztjük 20 percig.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

1 evőkanál cukrot kevés vízben felolvasztunk és ezzel a cukros vízzel megmosdatjuk a kalácsot, így szép fényes lesz. Rácson langyosra hűtjük, majd felszeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné küldte be. Köszönjük!