Hamis Wellington

Hamis Wellington

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg szép, rövidkaraj egyben
  • őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál jó minőségű mustár
  • 8 vékony szelet pármai sonka
  • 30 dkg leveles vajastészta (fagyasztott is lehet)
  • *

a gombapéphez:

  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6-7 szem gesztenye
  • 1 mokkáskanál friss kakukkfű
  • *

a kenéshez:

  • 60 dkg szép, rövidkaraj egyben
  • őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál jó minőségű mustár
  • 8 vékony szelet pármai sonka
  • 30 dkg leveles vajastészta (fagyasztott is lehet)
  • *
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6-7 szem gesztenye
  • 1 mokkáskanál friss kakukkfű
  • *
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A karajt, ha kell lehártyázzuk, majd körös-körül megsózzuk, megborsozzuk. A húst egy kisebb serpenyőbe, forró olajba tesszük, és 8-10 perc alatt elősütjük, azaz körben megpirítjuk, sőt, közben még föl is állítjuk mindkét végére, hogy az oldalait is megsüthessük. Egy jó 20 percig még pároljuk is, aztán zsírjára sütjük. Majd tálcára tesszük, a mustárral azonnal, még forrón vékonyan megkenjük, hogy a hús magába szívhassa a mustár ízét.

A gombapéphez a gombát megtisztítjuk, földaraboljuk, és egy aprítóba (gyorsvágóba) rakjuk. Megsózzuk, borsot őrölünk rá. Hozzáadjuk a megtisztított és földarabolt fokhagymát és a héjától megfosztott gesztenyét. Jó apróra vágjuk, majd egy megforrósított serpenyőbe kanalazzuk. Kevergetve 8-10 percig, pontosabban addig pirítjuk, amíg minden leve elfő és zsírjára sül. Közben a morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük.

Egy vágódeszkára vastagabb folpackot fektetünk. Átfedésekkel, hogy a szeletek kissé takarják egymást rárakjuk a sonkaszeleteket. Olyan szélességben legyen, mint amekkora a pecsenye. Ezután a gesztenyés gombapépet egyenletesen elkenjük rajta, majd az elősütött karajt a közepére tesszük, és a folpack segítségével úgy tekerjük föl, hogy a gomba és a sonka szépen körbevegye a húst. A folpackba csomagoljuk, két végét ellentétes irányba csavarjuk, hogy feszes maradjon. Hűtőszekrénybe tesszük kb. 15 percre.

A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és vastag folpackkal befedett vágódeszkára tesszük. Enyhén vizes ecsettel lekenjük, majd a fóliából kicsomagolt karajt rátesszük, és a tésztába csomagoljuk, ezután a tepsire tesszük. Tojássárgájával lekenjük, kés fokával díszítéseket húzunk bele. (A maradék leveles tésztából szaggathatunk ki díszt is a tetejére.)

Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 25-32 percig sütjük. A sütés ideje az elősütés erősségétől és a pecsenye vastagságától függ. Mivel karajból készül, teljesen legyen átsütve!

Csak kb. 10 percnyi pihentetés után szeleteljük föl.

Hasonló receptek