Hajtogatott sajtos kockák

Hajtogatott sajtos kockák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 200 g zsír
  • 500 g liszt
  • 100 g tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 75 ml langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 75 g reszelt sajt
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 db tojás
  • valamint:
  • köménymag
  • 200 g zsír
  • 500 g liszt
  • 100 g tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 75 ml langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál
  • 75 g reszelt sajt
  • 1 db tojás
  • köménymag

Elkészítés:

Cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját és a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadjuk és kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk. Szükség esetén adagolhatunk hozzá 1-2 evőkanál lisztet. A tésztát fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe helyezzük pihenni 45 percre. (Hideg kelesztést végzünk.)

Amikor letelt a kelesztési idő, elővesszük a tésztánkat és enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságú, fektetett téglalap alakúra nyújtjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, utána képzeletben három egyenlő részre osztjuk függőlegesen. A jobb oldalát behajtjuk a közepére, aztán a bal oldalát ismét befelé hajtjuk és még egyet hajtunk rajta lentről felfelé. Így kapunk belőle egy négyzet alakot. Ezután a munkaasztalon hagyjuk pihenni 15 percet.

A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. A tésztánkkal megismételjük az előző hajtási technikát, és ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 2x2 cm-es kockákra vágjunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal és az előmelegített sütőbe téve 20-25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti