Hajtogatott leveles mákos

Hajtogatott leveles mákos

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 tekercs leveles tészta (lehet hűtős vagy fagyasztott is.)
  • 20 dkg darált mák
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • *
  • a tetejére:
  • 1 tojás
  • fél deci tej
  • csipet só

Elkészítés:

A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, és hagyjuk egy kicsit melegedni. (Egyrészt, így könnyebben ki tudjuk majd tekerni, másrészt könnyebben is tudjuk nyújtani.)

Amíg a tésztánk melegszik, egy tálban összekeverjük a mákot a porcukorral.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 60×40 cm-es méretűre nyújtjuk (ha nyújtott, feltekert tésztánk van, akkor kitekerjük, és a konyhapultra tesszük). Megkenjük olvasztott vajjal, és meghintjük a mákos keverékkel. A képzeletbeli középvonalhoz hajtsuk be a tésztát balról is és jobbról is.

Újra alaposan megkenjük vajjal, meghintjük mákkal, és az előbbi hajtásra merőleges középvonalra hajtjuk alulról és felülről. Megint meg vajazzuk a felületét, és meghintjük a maradék cukros mákkal, majd a tésztát „becsukjuk”, mint egy könyvet, azaz félbe (a két szélét egymásra) hajtjuk, így egy viszonylag keskeny és hosszú csíkot kapunk.

A tetejét megkenjük a tejjel és csipet sóval felvert tojással, majd egy sütőpapírral borított tepsire tesszük, és 180 fokra (légkeverésnél) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.

Várjuk meg legalább azt, amíg langyra hűl, utána ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

A receptet Markos Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk