Hajtogatott kolbászos pogácsa

Hajtogatott kolbászos pogácsa
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5,5 dl tej
  • 2 teáskanál só
  • a töltelékhez:
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 1 teáskanál só
  • 1 csapott kávéskanál bors
  • 10 dkg margarin
  • a kenéshez sütés előtt:
  • 1 egész tojás
  • sütés után:
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 5,5 dl tej
  • 2 teáskanál
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott kávéskanál bors
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd a tejet felforraljuk és belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojássárgákat és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd a habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A kolbászt ledaráljuk, és elkeverjük a margarinnal.

Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.

Újra kinyújtjuk, majd az előzőek szerint megint hajtogatjuk. Újabb 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás után kb. kétujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk, és lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással és még további 20 percig kelesztjük.

180 fokra elmelegített (hőlégkeverésen) sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Megjegyzés:

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!