Hájas tészta

Hájas tészta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • a tészta
  • 80 dkg finomliszt
  • 50 dkg háj
  • 1 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál rum
  • pici só
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • kb. 1-2 evőkanál 10 %-os ecet
  • *

a töltelékhez:

  • lekvár
  • 10 dkg mák
  • 5 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • kicsi tej
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • pici tej
  • *

a mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés tej
  • *

a diós töltelékhez:

  • a tészta
  • 80 dkg finomliszt
  • 50 dkg háj
  • 1 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál rum
  • pici só
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • kb. 1-2 evőkanál 10 %-os ecet
  • *
  • lekvár
  • 10 dkg mák
  • 5 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • kicsi tej
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • pici tej
  • *
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés tej
  • *
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés tej

Elkészítés:

A hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, hideg helyre tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a rumot, a tojást, egy kis hájat (diónyi) és annyi ecetes langyos vizet teszünk bele, amivel rétestészta keménységűre dagasztjuk, úgy hogy hólyagos legyen a tészta.

A tésztát ezután lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A tésztát ötször fogjuk hajtogatni, így a hájat 5 részre kell osztani. Minden alkalommal rákenünk a tésztára egy adag hájat, aztán hajtogatjuk és pihentetjük a tésztát.

A hajtogatás fontos, hogy mindig ugyanúgy történjen, ugyanolyan helyzetben, csak így fog szépen kinyílni a leveles tészta. (1. hajtogatás balról a tészta feléig, 2. ráhajtani a jobb felét 3. alulról föl a közepéig 4. rá a tetejét). Ezután letakarjuk és hideg helyen pihentetjük 20 percig.

A hajtogatást és a pihentetést ötször ismételjük. Amikor kinyújtjuk, akkor mindig rákenünk egy adag hájat, majd hajtogatjuk, pihentetjük.

A töltelékhez a mákot vagy diót összefőzzük a cukrokkal, és annyi tejjel, hogy sűrű maradjon. Ha lekvárral töltjük, az is sűrű legyen (barack- vagy szilvalekvár).

Végül a tésztát újra kinyújtjuk és kockákra vágjuk. Mindegyikre rakunk tölteléket, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. (Ne nyomjuk teljesen össze, mert akkor nem nyílik ki szépen a hájas, csak a hajtásnál nyomjuk össze egy kicsit!)

Sütőpapíros tepsire tesszük és kb. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Ne süssük túl, csak annyira, hogy az alja már rózsaszín legyen!)

Ha kisült, porcukorral megszórjuk.

Neked ajánljuk