Hájas sütemény

Hájas sütemény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 25 dkg + 45 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál ecet
  • kb. fél evőkanál só
  • kb. fél evőkanál kristálycukor
  • a gesztenyekrémhez:
  • 1 csomag gesztenyemassza (250 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • a diótöltelékhez:
  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • (ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett)
  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 70 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál ecet
  • fél evőkanál
  • fél evőkanál kristálycukor
  • 250 g gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)
  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)

Elkészítés:

A hájat fél órára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.

A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, -gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, amíg a másik tészta el nem készül.

A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd jól összedolgozzuk, -gyúrjuk. (Egy rugalmas, lágy tésztát kapunk.) Utána egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

Hajtogatás: A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy, hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük ... ezt háromszor ismételjük meg (így lesz szép leveles a tésztánk)!

Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5x5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, utána porcukorral jól megszórjuk.

A gesztenyekrém elkészítése:aA gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.

A diótöltelék elkészítése: A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük, és végül rumaromával ízesítjük.

Megjegyzés:

A receptet Pocsayné Vincze Tünde küldte be. Köszönjük!