Hagyományos mákos diós bejgli

Hagyományos mákos diós bejgli
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 16 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 tojássárgája
  • *
  • a mák töltelékhez:
  • 250 g mák
  • 120 g cukor
  • 1 citrom és a narancs reszelt héja
  • 1 gerezd reszelt alma
  • *
  • a dió töltelékhez:
  • 250 g darált dió
  • 120 g kristálycukor
  • 1 marék mazsola
  • *
  • a tészta kenéséhez:
  • 1 db egész tojás
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 16 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 db tojássárgája
  • 250 g mák
  • 120 g cukor
  • 1 citrom és a narancs reszelt héja
  • 1 gerezd reszelt alma
  • *
  • 250 g darált dió
  • 120 g kristálycukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 db egész tojás

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket: a mákot a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a citrom és a narancs reszelt héját, valamint a reszelt almát és összekeverjük. A darált dióhoz hozzáadjuk a kristálycukrot és összekeverjük.

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A margarint és az olajat is langyosra melegítjük. A dagasztógépbe öntjük a megszitált liszt három negyedét, az élesztős tejet, a tojásokat, a sót és margarint. Lassú fordulaton elkezdjük a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztjuk, amíg összeáll tészta. Megnézzük, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adunk hozzá még, és összedagasztjuk. Kivesszük a dagasztatógépből, átgyúrjuk és ellenőrizzük a tészta állagát. Egy tálba tesszük, meglisztezzük a tetejét és kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk, két egyforma darabra osztjuk. Átgyúrjuk, kis cipókat formázunk belőle, rövid ideig pihentetjük, mert könnyebben lehet kinyújtani.

Az egyik cipót 3 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta tetejét vékonyan megkenjük olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakjuk és egyenletesen elosztjuk rajta. Majd a tészta két szélét behajtjuk és feltekerjük. A dió töltelékkel ugyanígy járunk el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, majd kb. 25 percig meleg helyen újra kelesztjük. Ezután újra megkenjük a felvert tojással és megszurkáljuk a tetejét, hogy ne repedjen ki.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson langyosra hűtjük, mert csak így lehet majd (recés késsel) szépen szeletelni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti