Hagyományos kovászos uborka

Hagyományos kovászos uborka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 db 5 l üveghez:
  • 9 kg közepes méretű uborka
  • 4 csokor kapor
  • 16 gerezd fokhagyma
  • 40 szem szemes bors
  • 16 evőkanál asztali só
  • 8 szelet kovászos kenyér szelet (félkilósból)
  • víz
  • 9 kg közepes méretű uborka
  • 4 csokor kapor
  • 16 gerezd fokhagyma
  • 40 szem szemes bors
  • 16 evőkanál asztali só
  • 8 szelet kovászos kenyér szelet (félkilósból)
  • víz

Elkészítés:

Az uborkákat körömkefével megsikáljuk, majd mindkét végét levágjuk. Ezután az egyik végüket egymásra merőlegesen bevágjuk. Az üvegek aljába tesszük a kaprot és a borsokat, valamint a fokhagymagerezdeket. Ezután elrendezzük benne az uborkákat. A vágatlan végük álljon kifelé, így könnyebb lesz majd kiszedni őket az üvegből.

Forró vízben feloldjuk a sót és feltöltjük a sós vízzel az üvegeket. Alufóliával lezárjuk a tetejüket és kitesszük a napra a szabadba. Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.

Az időjárástól függően 3-4 nap alatt elkészül az uborka. Ezt kóstolással kell ellenőrizni. (A harmadik napon, ha tényleg elég érett, akkor szedjük le róla a kenyeret.)

Az uborkákat műanyag dobozba tesszük. Ráöntjük a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, majd lezárjuk a dobozt és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!