Hagyományos házi kenyér

Hagyományos házi kenyér

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 90 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 7 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 4 tk. cukor
  • 3 ek. olaj

Elkészítés:

Egy teknőbe beleöntöm a 90 dkg lisztet, a 4 kiskanál cukrot, a 2 kiskanál sót, és ezeket összekeverem kézzel, a fél csomag élesztőt elkeverem egy bögrében kb. 1 dl langyos vízzel, ha feloldódik, ráöntöm az előkészített lisztre, majd hozzáöntök még kb. 5 dl langyos vizet, ezután hozzáadom a 3 evőkanál olajat.

A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítok egy negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan. Az elkészült cipót az edényben hagyom, leborítom tiszta konyharuhával, meleg helyre teszem, huzattól védve, és bebugyolálom egy plédbe is. A kelesztés időtartama 2 óra.

A 2 óra elteltével a tésztát átgyúrom pár határozott mozdulattal, így kimegy belőle az élesztő által termelt gáz. A cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni.

A leeresztett és formára igazított cipót a sütőlap közepére helyezem. Az utolsó kelesztés 25-35 percig tart, közben begyújtom a sütőt, hogy melegedjen, előkészítem a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.

Az utolsó kelesztés után a cipót megkenem tojással, behasogatom késsel, megszórom magvakkal (lenmag, szezámmag, köménymag, ki mit szeret)

180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt kisül.

Neked ajánljuk