Hagymás-zsályás buci

Hagymás-zsályás buci
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 300 ml tej
  • 30 g élesztő
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 15 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 db zsályalevél
  • ízlés szerint fekete bors
  • barna cukor
  • a lekenéshez:
  • tojásfehérje
  • 300 ml tej
  • 30 g élesztő
  • 400 g liszt
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál
  • 1 tojássárgája
  • 15 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 db zsályalevél
  • fekete bors
  • barna cukor
  • tojásfehérje

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét meghintjük kevés barna cukorral. Egy dagasztótálba kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, az egy teáskanál barna cukrot, a tojássárgáját és hozzáöntjük a tejben felfutott élesztőt.

A tésztát először lassú fokozaton kezdjük dagasztani. Amikor a tészta összeállt, magasabb sebességre kapcsolunk. A tésztának simának és rugalmasnak kell lennie. A deszkát meglisztezzük, majd gyors mozdulatokkal még kézzel is átgyúrjuk. Egy kiolajozott tálba tesszük, majd megkenjük a tetejét egy kevés olajjal. A tálat lefedjük és meleg helyen hagyjuk, hogy a tészta a kétszeresére dagadjon.

A hagymákat és a zsálya leveleket is apróra szeleteljük. Először a vöröshagymát a vajjal egy serpenyőbe helyezzük. A hagymára locsolunk kb. egy evőkanálnyi olajat is. Alacsony tűzön elkezdjük melegíteni. A hagymát meghintjük kevés barna cukorral. Amikor a hagyma elkezd puhulni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Rendszeresen megkeverjük, amikor már pirulni kezd a hagyma, hozzáadjuk a zsályát is, majd ízlés szerint ízesítjük a fekete borssal. Így főzzük még pár percig, majd levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy kihűljön.

Amikor a tészta megkelt, hozzágyúrjuk a hagymát, majd újra kidagasztjuk. A tésztából 8 kis „bucit” formázunk. (A bucik kb. 100 g-osak legyenek.) Egy tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. Először a forma közepébe helyezünk egy „bucit”, majd a többit köré helyezzük. A „bucik” tetejét megkenjük olajjal.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük (légkeveréses sütő esetén kb. 160 fokra), és 25 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőbe helyezés után 15 perccel megkenjük a bucik tetejét felvert tojásfehérjével és meghintjük egy marék durvára vágott zsályával.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!