Habos mákos mini torta

Habos mákos mini torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 4 db nagy tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • 50 g vaj
  • a krémhez:
  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 2,5 dl tej
  • fél alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 100 g vaj
  • a tetejéhez:
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • (a tortaforma 7 cm-es)
  • 4 db nagy tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • 50 g vaj
  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 2,5 dl tej
  • fél db alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 100 g vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk: kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjékből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk az elkevert tojássárgájákat, a citromlevet, a sütőporral elvegyített lisztet, és végül az olvasztott vajat.

A kész tésztát a kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük és 150 fokra előmelegített sütőben (lehetőleg légkeveréses fokozaton) kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, nehogy a megemelkedett tészta összeessen!)

A krémhez az almát lereszeljük és a citromlével és az egy teáskanál cukorral megpirítjuk, hogy veszítsen a nedvességtartalmából.

A mákból, a porcukorból és a tejből alacsony lángon krémet főzünk, folyamatosan kavargatva, hogy le ne ragadjon.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük. Amint minden hozzávaló kihűlt, összekeverjük a mákos krémet az almával, majd fokozatosan hozzáadjuk az összekevert vajat is.

A kihűlt tortalapot kettévágjuk és megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson. A hűtőbe tesszük dermedni.

Közben a két tojásfehérjéből és a porcukorból habot verünk, hogy elkészítsük a habcsókokat. A habot nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe kis egyforma pöttyöket nyomunk. 100 fokra előmelegített sütőben szárítjuk, amíg kissé barnás színe nem lesz és meg nem szilárdul. Amint elkészül kihűtjük és egyenletesen, körkörösen a torta tetejére pakoljuk. A kimaradt habcsókokat magában, desszertként elfogyaszthatjuk.

Megjegyzés:

A receptet Fazekas Panna küldte be. Köszönjük!