Habos mákos-meggyes palacsinta

Habos mákos-meggyes palacsinta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a palacsintához:
  • 1 db tojás
  • 20 dkg mákliszt (Malea mákliszt)
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál étolaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • csipet kristálycukor
  • 3 dl tej
  • 10 g vaj
  • 2 dl ásványvíz
  • *
  • a mákos töltelékhez:
  • 4 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • *
  • a meggyszószhoz:
  • 20 dkg meggy
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz és/vagy meggybefőtt leve
  • 10 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
  • 1 db tojás
  • 20 dkg mákliszt (Malea mákliszt)
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál étolaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet
  • csipet kristálycukor
  • 3 dl tej
  • 10 g vaj
  • 2 dl ásványvíz
  • 4 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 20 dkg meggy
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz és/vagy meggybefőtt leve
  • 10 g étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A két lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk az egész tojást, olajat, vanília aromát, a citrom héját, a tejet, illetve az olvasztott vajat. Simára keverjük, majd annyi ásványvizet adunk hozzá, amennyi szükséges az állag eléréséhez. Enyhén olajozott serpenyőben kisütjük a palacsintákat.

A tejet forraljuk (hagyjunk egy picit a pudingot kikeverni!). A tojások fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és egy evőkanál cukorral, majd a felforrt tejbe kanalazzunk a habból és 2 perc múlva a megfőtt habot egy tányérra ki szedjük. A tejhez adjuk a mákot, a cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Ha felforrt, hozzákeverjük a kevés tejben elkevert pudingport és még 2-3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük.

A tojások fehérjét a mákos töltelékhez keverjük úgy, hogy a habot ne törjük össze.

A meggyszószhoz a vizet a sóval és a cukorral felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a meggyet, megvárjuk amíg újra felforr, levesszük a tűzről és besűrítjük a keményítős habarással, majd a tűzre visszatéve forrásig hevítjük.

Tálaláskor a palacsintákat a töltelékkel megtöltjük, a palacsinták mindkét oldalát felhajtjuk, majd feltekerjük. leöntjük a mártással és a főtt habot a tetejére tesszük, és szakácsfáklya segítségével a tetejét karamellizáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Váczi Ádám küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti