Habos mákos-almás lepény

Habos mákos-almás lepény
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 18 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  • 12 dkg sütőmargarin
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • a töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 4-5 db közepes savanykás alma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • késhegynyi fahéj
  • a tetejére:
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 18 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  • 12 dkg sütőmargarin
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 25 dkg darált mák
  • 4-5 db közepes savanykás alma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál sárgabarack lekvár
  • késhegynyi fahéj
  • 3 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel, amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrényben pihentetjük fél órán át.

Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd margarinnal kikent, liszttel behintett tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155 fok) kb. 12 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük.

A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a cukorral, fahéjjal és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk, majd leszitáljuk porcukorral (sűrű szitából, nagyon vékonyan). A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak a legkisebb lángon (60-70 fok) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab.

Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Béres Bertalanné küldte be. Köszönjük!