Habos édes zsemle

Habos édes zsemle
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 12 darabhoz:
  • 4 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • 15 dkg cukor + a szóráshoz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • kb. 1,5 dl meleg tej
  • *
  • a töltelékhez:
  • 2 dl növényi habtejszín
  • 12 szem szilva
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor
  • 4 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • 15 dkg cukor + a szóráshoz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • kb. 1,5 dl meleg tej
  • 2 dl növényi habtejszín
  • 12 szem szilva
  • 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk. A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szárított élesztőt, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk, kigömbölygetjük, sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe tesszük, egymástól távolabb. még kb. 15 percig kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a felvert tojással, megszórjuk cukorral, és a sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd lapjával félbevágjuk.

A töltelékhez a tejszínt hűtőben lehűtjük. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felszeleteljük. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a vaníliás porcukrot. Csillagcsöves habzsákba szedjük és az édes zsemlék alsó részére habrózsákat nyomunk belőle. Megrakjuk a szilvaszeletekkel és rátesszük óvatosan a tetejüket. Hidegen kínáljuk.



Megjegyzés:

Fotó: Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti