Habcsókos fahéjas almás béles

Habcsókos fahéjas almás béles
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • 2 evőkanál búzadara
  • a töltelékhez:
  • 1 kg reszelt alma
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • a tetejére a habcsókhoz:
  • 4 db tojásfehérje
  • 8 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • a tészta lekenéséhez:
  • 1 db egész tojás
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • csipet
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 kg reszelt alma
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 8 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sütőport elmorzsoljuk. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és a sót összegyúrjuk.

A tésztát ketté vesszük, az egyiket kinyújtjuk és egy 39x23 cm-es kizsírozott lisztezett tepsi aljára tesszük. A tészta tetejét megszórjuk búzadarával és elsimítjuk rajta a jól kinyomkodott reszelt almát.

Az alma tetejét megszórjuk kristálycukorral és a fahéjjal, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és befedjük az almatölteléket. A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25 percre.

Amíg sül a tészta, csipet sóval és a citromlével felverjük a szobahőmérsékletű tojásfehérjét. Amikor megnő a hab térfogata, apránként vagy kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény fényes habot verünk belőle.

25 perc elteltével kivesszük a sütőből az almás bélest és rákenjük egy spatulával a tojásfehérjehabot. Visszatoljuk a sütőbe 10-12 percre, hogy a tojásfehérje habcsók megsüljön. Ha szép színt kapott a hab, kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosra kihűlni, mert egyébként nem lehet szépen felszeletelni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!