Gyümölcsös jughurttorta

Gyümölcsös jughurttorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a kekszes alaphoz:
  • 15 dkg Győri édes keksz
  • 10 dkg vaj
  • a citromos joghurtréteg hozzávalói:
  • 4 db citromos Danone joghurt (4x125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 12 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • a szedres joghurtréteg hozzávalói:
  • 15 dkg szeder
  • 2 db epres Danone joghurt (2x125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • a sárgadinnyés joghurtréteg hozzávalói:
  • 25 dkg sárgadinnye (héj és mag nélkül)
  • 2 db citromos Danone joghurt (2x125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 15 dkg Győri édes keksz
  • 10 dkg vaj
  • 4 db citromos Danone joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 12 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • 15 dkg szeder
  • 2 db epres Danone joghurt (2x125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 25 dkg sárgadinnye (héj és mag nélkül)
  • 2 db citromos Danone joghurt (2x125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés:

A kekszet összemorzsoljuk (vagy ledaráljuk, majd hozzáadjuk a felmelegített vajat, és alaposan összekeverjük. A tortatformát sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a kekszmorzsát, és tenyérrel egyenletesen ellapogatjuk. Ezután a hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy kellően lehűljön, mielőtt rákerül a joghurtos réteg.

A joghurthoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáönjük a joghurtos keverékhez, majd alaposan összekeverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a joghurtos keverékhez. (Én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára.)

A kekszes alapot a hűtőből kivesszük, a tortaformát dupla sütőpapírral megmagasítjuk, majd egyenletesen rákanalazzuk a citromos krémet. (A joghurtos réteg kicsit magasabb lesz mint a tortaforma, azért kel megmagasítani pár centivel.) Ezután visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A joghurthoz adjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük. A szedret összeturmixoljuk, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Ezután a szederpépet hozzáadjuk a joghurthoz, és simára keverjük. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a joghurtos keverékhez, majd alaposan összekeverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a joghurtos keverékhez. (Én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára.)

Ismét kivesszük a hűtőből a tortát, majd egyenletesen rákanalazzuk a szedres krémet. Ezután visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A joghurthoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, majd simára keverjük. A sárgadinnyét felkockázzuk, összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurthoz és simára keverjük. A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a joghurtos keverékhez. (Én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára.)

Ismét kivesszük a hűtőből a tortát, majd egyenletesen rákanalazzuk a sárgadinnyés krémet. Ezután a hűtőbe visszatesszük, hogy 1-2 órát hűljön, és teljesen megdermedjen.

A teljesen megdermedt tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint kirakjuk a tetejét a rétegekhez használt gyümölcsökkel.

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Érdemes előző nap elkészíteni, mert akkor van idejük a rétegeknek megdermedni, és az ízek is jól összeérnek.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!