Gyökérkenyér

Gyökérkenyér

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

2 db kenyérhez:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dl víz (langyos)
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg só

Elkészítés:

A víz feléhez hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután hozzákeverünk annyi lisztet, hogy sűrűbb palacsintatészta állaga legyen.

Ezután megszórjuk egy pici liszttel, majd letakarva, langyos helyen kb. tíz perc alatt a duplájára kelesztjük.

A maradék lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a megkelt kovászt és a maradék vizet, majd alaposan összegyúrjuk a tésztát. (Ha túl ragacsos lenne, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá.)

Ezután letakarjuk, majd langyos helyen egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd kinyújtjuk kb. 1 cm-es vastagságúra. Ezután a tésztát az alsó szélétől behajtjuk a közepéig, majd a felső szélétől ráhajtjuk a tésztát (így három rétegbe van hajtva a tészta).

Ezután egy éles késsel középen kettévágjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 20 percig kelesztjük. Ezután újból kinyújtjuk a tésztát, és három rétegbe hajtogatjuk, majd letakarjuk, és 20 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük, így összesen 3-szor nyújtottuk-hajtogattuk-pihentettük a tésztát. (Mindkét tésztával így járjunk el külön-külön.)

Az utolsó pihentetés után többször megcsavarjuk mindkét tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb. Ezután alaposan megspricceljük vízzel, majd egy konyharuhával letakarjuk, és 20 percig kelesztjük. Ezután újból vékonyan lespricceljük (vagy ecsettel lekenjük), majd mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe (a sütőbe egy kisebb edénybe vizet teszünk, és úgy melegítjük fel).

A kenyereket 20 percig sütjük, ezután a hőfokot 200 fokra visszavesszük, majd még 20 percig sütjük, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 160 fokon sütöttem 40 percig.)

A sütőből kivéve a kenyereket rácsra helyezzük, majd egészen kihűtsük. A héja ropogós, a belseje pedig puha, foszlós.

Neked ajánljuk