Gyökérkenyér

Gyökérkenyér
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg búza finomliszt
  • 2 teáskanál só (10 gramm)
  • 12 g friss élesztő (vagy 3 g szárított élesztő)
  • 4 dl hideg víz
  • 2 evőkanál olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér – személyes tapasztalatom alapján érdemes beletenni.)

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepére szórjuk az élesztőt, ráöntjük a vizet. Egy fakanállal összekeverjük. HŰTŐBEN kelesztjük egy magas falú edényben, nehogy kimásszon. (Minimum 6 órát, maximum 12 órát töltsön bent a hidegben.)

A hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Elfelezzük a tésztát, az egyik felét félrerakjuk. A másik felét kilapogatjuk – bőven lisztezve lisztes kézzel. Feltekerjük és megtekerjük. Lisztezett szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg, akkor félő, hogy ráragad). A tetejét is megszórjuk liszttel. (A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.)

Egy konyharuhával letakarjuk az egészet, és 40 percig a tepsin kelesztjük.

A kelesztés alatt a sütőt alul-felül sütési módban 210 fokra előmelegítjük úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába.

Ha megkelt a tészta, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük körülbelül 30 perc alatt. Kívül ropogós, belül puha lesz.

Aki szereti, bármilyen maggal összegyúrhatja, vagy megszórhatja. (Én tökmaggal dolgoztam.) Napokon át élvezhető marad a kenyér.

Hasonló receptek