Grízes tészta (frissen készült házi tésztából) frissen készült szilvaszósszal

Grízes tészta (frissen készült házi tésztából) frissen készült szilvaszósszal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 30 dkg gríz
  • 1 dl olaj
  • csipet só
  • víz
  • 50 dkg szilva
  • 1 citrom leve
  • cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 30 dkg gríz
  • 1 dl olaj
  • csipet
  • víz
  • 50 dkg szilva
  • 1 citrom leve
  • cukor
  • fahéj

Elkészítés:

A lisztet a tojásokkal alaposan összedolgozzuk,10 percre félretesszük pihenni, majd tésztanyújtó és -vágó gép segítségével nyújtjuk és vágjuk. (Ha nincs ilyen gépünk, akkor nyújtódeszkán kinyújtjuk a tésztát és 5 mm szélességű csíkokra vágjuk.)
Forrásban lévő sós vízben 10 perc alatt megfőzzük és leszűrjük.

30 dkg grízt 1 dl olajjal és kevés sóval lassú tűzön megpirítunk (kb. 10 perc). (Végig keverjük a grízt, nehogy megégjen.) 6 dl forrásban lévő vizet öntünk a megpirított grízre, lefedjük, levesszük a tűzről és félre tesszük kb. 20 percre.

Egy villa segítségével „szemekre” szedjük az elkészült grízt, majd összekeverjük a a kifőzött tésztával.

A szilvát kimagozzuk,1 citrom kifacsart levével, kevés cukorral, fahéjjal pár perc alatt összerottyantjuk és már tálalhatjuk is a grízes tésztát a szilvaszósszal. Bármilyen lekvárral vagy befőttel tálalhatjuk.

Megjegyzés:

A receptet Schwarcz Edit küldte be. Köszönjük!