Grízes-szilvás szelet

Grízes-szilvás szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 16 szelethez:
  • 0,7 kg szilva
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • *
  • a piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • *
  • a krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg gríz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 15 dkg vaj
  • *
  • a tetejére:
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé
  • 0,7 kg szilva
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 5 dl tej
  • 5 dkg gríz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy tepsit (kb. 25x30 cm) vajjal kikenünk, majd zsemlemorzsával meghintjük. A felezett szilvákat egymás mellé helyezzük a tepsiben, cukorral megszórjuk és fahéjjal meghintjük.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Egyneművé keverjük. A krém 2/3-át a szilvára öntjük és egyenletesen elsimítjuk.

A maradék masszába keverjük a kakaóport, a fehér tésztára csurgatjuk, majd egy hurkapálca segítségével belehúzgálunk („márványos” mintát kapunk). A sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!

A tejhez hozzáadjuk a grízt, a pudingport, a cukrot, a fahéjat és felforraljuk. Mikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt egy robotgép segítségével elkeverjük benne a vajat (fokozatosan adjuk hozzá). A krémet eloszlatjuk a piskóta tetején, reszelt csokoládéval megszórjuk és hűtőben pihentetjük 1 órán keresztül. Kockákra vágjuk.

Megjegyzés:

Fotó: Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti