Grízes álom

Grízes álom

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 8 púpos evőkanál liszt
  • 8 evőkanál cukor vagy eritritol
  • 8 db nagy tojássárgája
  • 8 db tojásfehérje
  • 5-6 evőkanál víz
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • *

a krémhez:

  • 1,5 liter tej
  • 12 evőkanál búzadara
  • 4 evőkanál liszt
  • 7 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejszínhab
  • 450 g tejföl
  • *

a piskóta kenéséhez:

  • 3 evőkanál baracklekvár
  • *

a tetejére:

  • 2 dl kemény tejszínhab dísznek
  • málna, ribizli (ízlés szerint)
  • (a tepsi mérete 37x40 cm-es)

Elkészítés:

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket csipet sóval felverjük, de nem túl keményre. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel géppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, hozzáadjuk a fehérjehab felét és gondosan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a maradék habot – ezt már csak lazán forgatjuk bele, hogy ne törjön össze a hab.

170-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát alkalmazunk, hogy megsült-e.

A búzadarát a cukorfélékkel tejben jó keményre főzzük, ezután hagyjuk teljesen hidegre kihűlni. Ha kihűlt, elektromos géppel hozzákeverjük a tejfölt. A tejszínt keményre felverjük, és kb. 3 dl-t belekeverünk, a maradék a tetejére szükséges.

A kihűlt piskótát megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a kész krémet, a tetejét habzsákból a maradék habbal díszítjük, és megszórjuk málnával ribizlivel.

Egy éjszakát a hűtőben hagyjuk tálalás előtt, hogy jól összeérjenek az ízek.

Finom, habkönnyű desszert.

A receptet Kovács Zsanett küldte be!

Neked ajánljuk