Grillezett Rákóczi túrós

Grillezett Rákóczi túrós

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 230 g porcukor
  • 300 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 350 g túró
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 g mazsola
  • 3 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A linzertésztához a lisztet csipetnyi sóval, 100 g porcukorral összekeverjük, egy tiszta nyújtódeszkára vagy asztalra kiborítjuk, a közepébe mélyedést készítünk, belekockázunk 200 g hideg vajat, és a kezünkkel elkezdjük morzsolni. Hozzáadjuk egy tojás sárgáját, és gyors, határozott mozdulatokkal tovább gyúrjuk. (Figyeljünk rá, hogy a vaj ne olvadjon fel!) Ha készre gyúrtuk, a tésztát 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben a túrót áttörjük, a citrom és a narancs héját hozzáreszeljük, 150 g cukorral, 100 g puha vajjal, 3 egész tojással és egy csipet sóval összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a mazsolát is. A hűtőszekrénybe tesszük.

Robotgéppel habbá verjük a tojásfehérjét – amikor kifehéredik, folyamatosan adagoljuk hozzá a 130 g porcukrot (kb. negyed órán át kemény habbá verjük). A végén egy evőkanál citromlét hozzáadunk, hogy a hab kemény maradjon. Habzsákba vagy hűtőzacskóba töltjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

A linzertésztát lisztezett deszkán vagy hideg munkalapon 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (ha grillsütőben sütjük, hullámos aljú alumínium tepsibe tesszük) és villával megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig, zárható fedeles kerti grillsütőben félig leégett faszénen 10-12 percig elősütjük. A túrótölteléket az enyhén kihűlt tésztára kenjük. A tojáshabot egy cm vastagon a túrótöltelékre nyomjuk (habzsákból, vagy a sarkán kivágott hűtőzacskóból). 6-8 percre visszatesszük a sütőbe, amíg a hab szép aranysárgára pirul. (Grillrácson 10-12 perc, lefedve.) 8 részre felszeleteljük, és még melegen azonnal fogyaszthatjuk.

Neked ajánljuk