Grillázsos piramis

Grillázsos piramis

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 13 dkg liszt
  • 13 dkg darált dió

A krémhez:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg margarin

A grillázshoz:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg darabolt dió

A karamellhez:

  • 10 dkg cukor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés:

Egy nagyobb téglalap alakú tepsit vajjal kikenünk, kilisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A 7 tojás fehérjét 3 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. A sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet, a darált diót, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tepsibe simítjuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojásokat a cukorral vízgőz felett folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A grillázshoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, vizes deszkára borítjuk és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után ledaráljuk. A kihűlt tojásos krémet alaposan elkeverjük a margarinnal és hozzáadjuk a grillázst.

A tésztát úgy vágjuk el, hogy legyen 4-5 egyforma hosszú lapunk, de mindegyik 2-3 cm-rel legyen keskenyebb a másiktól, a legkisebb legyen 2 cm-es.

A maradék tésztát bevonjuk karamellel, melyet 10 dkg cukorból, pár csepp ecetből és 1 kanál vízből készítünk el. Mielőtt megkötne, 2 cm széles csíkokra vágjuk.

A legszélesebb tortalapot tálcára helyezzük, megkenjük a krémmel, rátesszük az eggyel kisebb lapot, így rétegezzük a krémmel, míg a legkisebb 2 cm-essel zárjuk.

Az elkészült piramis oldalát is bevonjuk a krémmel, majd ezt fedjük be a karamelles csíkokkal. A csíkok közét kitöltjük a maradék krémmel. A tetejét ízlés szerint dióval, krémmel, karamellel, cukor gyönggyel díszítjük.

A receptet Hajdú Beatrix küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk