Gránátalmás-vörösboros libacomb

Gránátalmás-vörösboros libacomb

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 4 nagy vagy 8 kicsi libacomb
  • 3 gránátalma
  • 5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál vaj
  • bors

A sült paprikás hercegnőburgonyához:

  • 70 dkg krumpli
  • 4 kápia paprika
  • kb. 1,5 dl tej
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 tojás
  • kevés liszt
  • fehérbors

A vörös pestós mozzarellához:

  • 2 kis csomag mini mozzarella
  • 5 db szárított, olívaolajban eltett paradicsom
  • 2 evőkanál friss bazsalikom
  • 1/2 dl a paradicsom olajából
  • 1 dl passzírrozott paradicsom (passata)
  • 1,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg grana padano vagy parmezán

Elkészítés:

Elkészítés: A vörös pestóhoz a fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, a szárított paradicsomot, a passzírozott paradicsomot, a fokhagymát, a reszelt sajtot, csipet sót, borsot. Felaprítjuk, majd hozzákeverjük a 1,5 dl olívaolajjal és a szárított paradicsom olajából fél dl-rel. Ebbe keverjük a lecsepegtetett mozzarellákat, legalább 1 napra hűtőbe tesszük érlelni.

Egy serpenyőt felforrósítunk, a combokat bőrükkel lefelé egymás után belefektetjük. Addig sütjük őket, amíg a bőrük megpirul, és a lehető legtöbb zsír kisül belőlük. Ezután átemeljük egy tepsibe, immár bőrrel felfelé. Sózzuk, borsozzuk.

A gránátalmákat félbevágjuk, kiszedjük a magokat, a lét is felfogjuk, ami közben kifolyik. Rászórjuk a combokra, a lét is ráöntjük, majd meglocsoljuk 3 dl borral. Lefedjük, 160 fokos sütőbe toljuk kb. 2 órára. A végén levesszük a fóliát, magas lángon, pár perc alatt ropogósra sütjük a combok bőrét. Mikor kész, a visszamaradt szaftból kivesszük a húsokat, melegen tartjuk.

A szaftról kanállal lemerünk annyi zsírt, amennyit csak tudunk, a többit átszűrjük. Egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a maradék bort, alaposan beforraljuk, hogy a mennyisége kb. a fele legyen. Végül elzárjuk a lángot, belekeverjük a hideg vajat.

Míg a hús sül, elkészítjük a köretet. A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. A paprikákat forró sütőben addig sütjük, míg a héja itt-ott megfeketedik, hólyagos lesz. Langyosra hűtjük, héját lehúzzuk, a húsát magok nélkül 1-2 evőkanál tejjel összeturmixoljuk.

A krumplit is átnyomjuk, hozzáadjuk a paprikát, a vajat, a tojásokat, 1 evőkanál lisztet és annyi tejet, hogy ne túl lágy masszát kapjunk, mikor összenyomkodjuk. Ha mégis így lenne, kevés liszttel dúsítsuk, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Nyomózsákba töltjük.

Egy libazsírral kikent tepsire kis halmokat, kis kosarakat nyomunk. 220 fokos sütőbe toljuk, 25-30 percig sütjük. A kosarakba a sütési idő lejárta előtt 2 perccel 1-1 mozzarellagolyót ültetünk, visszatoljuk olvadni.

Tálaláskor 1-2 combot a tányér közepére teszünk, körberakjuk a hercegnőburgonyákkal és a sajtos kosárkákkal. A mártással megcsorgatjuk a tányért, kis tálkákban mellé is kínáljuk.

Neked ajánljuk