Görög tésztarakottas

Görög tésztarakottas
Elkészítési idő
4,0 4 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 6 személyre:
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 szelet húsos szalonnal
  • 25 dkg darált bárányhús
  • 1 kisebb padlizsán
  • 40 dkg paradicsom
  • 1 kiskanál görög fűszerkeverék
  • 4 kiskanál szárított origano vagy majoránna
  • 1,2 dl vörösbor
  • 25 dkg tollhegytészta
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 szelet húsos szalonnal
  • 25 dkg darált bárányhús
  • 1 kisebb padlizsán
  • 40 dkg paradicsom
  • 1 kiskanál görög fűszerkeverék
  • 4 kiskanál szárított origano vagy majoránna
  • 1,2 dl vörösbor
  • 25 dkg tollhegytészta
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 4 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megpároljuk. A szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, kevergetve főzzük.

A padlizsánt megmossuk felvágjuk. A hagymás húshoz adjuk, majd párolás után a meghámozott, összetört paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Kis lángon pároljuk.

A tésztát kifőzzük. A felét egy tepsibe terítjük. 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre a többi tészta, 1 evőkanálnyi sajt, majd a maradék húsos keverék kerül.

A vajat, a lisztet, a tejet a maradék görög fűszerkeverékkel lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.
Ezt a mártást a húsos tésztarakottasra öntjük. A tetejét megszórjuk sajttal és készre sütkük.