Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel

Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a gombás csirkemájhoz:
  • 30 dkg gomba
  • 5-6 db csirkemáj
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db sárga paprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt színes bors
  • majoranna
  • csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál Piros Arany (csípős)
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál Vénusz étolaj
  • 3 dkg vaj
  • Paszternákpüré hozzávalói:
  • 50 dkg paszternák
  • 2 közepes krumpli (pl. sárga krumpli)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt fehér bors
  • 10 dkg vaj
  • +1-2 dl a paszternák főzőlevéből
  • a párolt zöldségekhez:
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • ízlés szerint pár db apró patisszon vagy 1 db kockára vágott cékla
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 30 dkg gomba
  • 5-6 db csirkemáj
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db sárga paprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt színes bors
  • majoranna
  • csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál Piros Arany (csípős)
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál Vénusz étolaj
  • 3 dkg vaj
  • 50 dkg paszternák
  • 2 közepes krumpli
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt fehér bors
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 dl a paszternák főzőlevéből
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • pár db apró patisszon
  • 1 teáskanál ételízesítő

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A csirkemájat alaposan megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk. A lilahagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát felszeleteljük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát és elkezdjük párolni. Pár perc után hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és paprikát, majd tovább pároljuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, és a paradicsom és a paprika kissé összeesett, hozzáadjuk a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, majd kb. 10 percig pároljuk. Ezután megszórjuk a füstölt pirospaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott csirkemájat, felöntjük a vízzel, majd kb. 10 percig főzzük, hogy a csirkemáj készre főjön. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a májat, mert akkor száraz és kemény lesz. Közben megkóstoljuk, és ha szükséges, utánízesítjük.)

A paszternákot és a krumplit megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és puhára főzzük. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, egy kevés főzőlevet, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt fehér borssal, majd botmixerrel pépesítsük. (A főzőlevet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen az elkészült püré.)

Az elkészült pürét egy szitán átpasszírozzuk, hogy csomómentes, és selymes-krémes legyen, majd tálalásig melegen tartjuk. A sárgarépát és a paszternákot megpucoljuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Ezután hozzáadjuk az apró patisszont, felöntjük vízzel, sózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd pár perc alatt roppanósra főzzük a zöldségeket. Ezután szűrőkanállal a vízből kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk. (Amennyiben úgy döntünk, hogy patisszon helyett céklát főzünk, akkor azt mindenképpen külön főzzük meg, mert különben elszínezi a zöldségeket!)

Tálaláskor a tányér egyik felébe kanalazzuk a paszternák pürét, majd ráhelyezzük a párolt zöldségeket. A tányér másik felébe kanalazzuk a gombás-csirkemájat, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!