Gombás brokkolis zöldségleves gazdagon húsgombóccal

Gombás brokkolis zöldségleves gazdagon húsgombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 5 db csiperkegomba
  • fél brokkoli
  • 1 szál sárga répa
  • 1 szál zöldség
  • fél zellergumó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 20 dkg darált hús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kisebb tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1db koktél paradicsom
  • fél zöldpaprika
  • 1 db zeller levél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 csipet szódapor
  • 5 db csiperkegomba
  • fél db brokkoli
  • 1 szál sárga répa
  • 1 szál zöldség
  • fél zellergumó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 20 dkg darált hús
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kisebb tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 db koktél paradicsom
  • fél db zöldpaprika
  • 1 db zeller levél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 csipet szódapor

Elkészítés:

Megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymákat. A zöldséget, répát, a zeller gumót karikára, a vöröshagymát kockára, a gombát vastagabb szeletekre, a brokkolit rózsáira szedjük. Az olívaolajat egy 2 l-es fazékban felmelegítjük, rászórjuk a vöröshagymát és megpároljuk, majd berakjuk a sárgarépát, a zöldséget, a gombát, a zellergumót, és együtt tovább pároljuk, sózzuk, borsozzuk.

Felengedjük 1,5 liter vízzel, belerakjuk a zeller zöldjét, a paradicsomot és a paprikát. Lassú tűzön roppanós puhára főzzük.

Amíg fő a levesünk, addig enyhén sós és szódabikarbónás vízben harapósra főzzük a brokkoli rózsákat. (Ha így főzzük a brokkoli színe szép zöld marad a szódaportól.)

Elkészítjük a húsgombócokat: a darált húsba bele ütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával és zsemlemorzsával, jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel apró kis húsgombócokat formázunk belőle. Ha megfőtt a zöldségleves alapunk, belerakjuk a brokkolit és húsgombócokat készre főzzük benne.

A tejfölt kevés hideg vízzel és a keményítővel kikavarjuk, majd kiveszünk a leves levéből és belekeverjük a tejfölös habaráshoz a hőkiegyenlítés, miatt mert így nem lesz csomós a levesünk. A forrásba lévő levesbe öntjük a habarást, és gyors mozdulattal elkeverjük. Ha újra fel forr a levesünk, akkor kész a finom tartalmas vitamin dús gazdag zöldségleves.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné küldte be. Köszönjük!