Gombaleves

Gombaleves

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg apró csiperke gomba
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 zöld karalábé
  • fél vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 evőkanál libazsír
  • 20 cm száraz füstöltkolbász
  • 3 evőkanál liszt
  • ételízesítő
  • bors
  • víz
  • petrezselyem

A vajgaluskához:

  • 1 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 mogyorónyi puha vaj

Elkészítés:

Elkészítés:

Mossuk és tisztítsuk meg a karalábét, majd vágjuk hosszú rudacskákra! Kb. 3 literes fazékban meglangyosítunk 1 evőkanál olajat, és beletesszük a megmosott, felszeletelt hagymákat. Forgassuk meg az olajon, majd sózzuk meg kicsit!

A hagymára rátesszük a karalábét, majd hozzáadunk fél pohár vizet. 15 percig lassan pároljuk, félretesszük Teflonba 1 evőkanál libazsírt teszünk, rátesszük a karikára vágott kolbászt, és megpirítjuk (maximum 2 perc) Keverjük hozzá az apróra vágott gombát a kolbászhoz, és erős lángon kevergetve párologtassuk el a gomba levét. Megszórjuk 4 evőkanál liszttel, és átforgatjuk.

Lehúzzuk a gombát a tűzről, és hozzákeverjük az 1 evőkanál pirospaprikát. Tegyük vissza a tűzre, melegítsük újra, majd öntsünk hozzá 2-3 pohár vizet! Megint lehúzzuk a tűzről, és addig keverjük, amíg a lé krémes állagú lesz. A gombát átöntjük a fazékba, és összekeverjük a karalábéval. Önstük fel vízzel, forraljuk fel, majd fűszerezzük be borssal, sóval és ételízesítővel! Ha felforrt, takarékra tesszük, amíg elkészítjük a galuskát.

Galuska:

Megsózzuk és felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a 4 evőkanál lisztet. Ezután hozzáadjuk a puha vajat, és jól összedolgozzuk. Vízbe mártott kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskákat. Fedő alatt kb 5 perc alatt megfőzzük őket. A levest végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Neked ajánljuk