Gombaleves sonkagombóccal

Gombaleves sonkagombóccal
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg fehérrépa
  • 1/2 póréhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • 1 dl tejföl a tálaláshoz
  • a sonkagombóchoz:
  • 15 dkg főtt füstölt sonka
  • 1 tojás
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vágott snidling
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg fehérrépa
  • 1/2 db póréhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • 1 dl tejföl a tálaláshoz
  • 15 dkg főtt füstölt sonka
  • 1 db tojás
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál vágott snidling

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A répákat és a pórét vékony fél karikákra, a gombafejeket és szárakat félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a pórét, és a répaféléket. Rátesszük a gombát, kicsit összepirítjuk, sózzuk, és borsozzuk. Amikor a gomba levet engedett, öntünk hozzá bő egy liter vizet, és lassú tűzön forraljuk. Amíg a leves felforr, elkészítjük a gombócokat.

A gombócokhoz a sonkát ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, a snidlinggel, sóval, borssal ízesítjük, és 10 percre félretesszük pihenni. Pihentetés után a lassan fövő levesbe kis gombócokat szaggatunk belőle.

A kész gombócokat belefőzzük, beleszórjuk a petrezselymet is, és 5-10 percen át tovább forraljuk. A tetejére tejfölt teszünk, így tálaljuk.