Gluténmentes sütőporos fánk

Gluténmentes sütőporos fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • kb. 20 db-hoz:
  • 25 dkg Schär Mix B liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál rum
  • a sütéshez:
  • kb. 5 dl étolaj
  • 25 dkg Schär Mix B liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 csomag sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dl étolaj

Elkészítés:

A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát, majd alaposan összekeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd hozzászitáljuk a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.)

Ezután a tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és egy 8 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, majd a közepét kiszúrjuk. (A visszamaradt tésztát szintén összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.)

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd amikor már elég forró, pár darab fánkot beleteszünk, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben többször átfordítjuk a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután kiszedjük, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat.)

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórjuk, majd lekvárral kínáljuk.

A fánk tésztája finom, és könnyű, igaz a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!