Gluténmentes Obwarzanki (Lengyel perec)

Gluténmentes Obwarzanki (Lengyel perec)
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 10 db-hoz:
  • 50 dkg Schär Mix B liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 db tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • kb. 1 l víz
  • 1 evőkanál cukor
  • a szóráshoz:
  • mák, szezámmag vagy köménymag
  • 50 dkg Schär Mix B liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál
  • 2 db tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 l víz
  • 1 evőkanál cukor
  • mák
  • szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, majd felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd csinálunk a közepébe egy mélyedést és beleöntjük az olvasztott vajat, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután egy lisztezett kelesztő tálba tesszük, majd langyos helyen, egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.

Amikor a tészta megkelt, 20 egyenlő részre osztjuk, majd kis golyókat formázunk belőlük. Ezután a golyókat vékony rudakká sodorjuk, majd kettesével összecsavarjuk, és gyűrűvé formázzuk. (Én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.)

Az elkészült tésztagyűrűket ezután konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 30 percig újra kelni.

Egy edénybe kb. egy liter vizet öntünk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan belehelyezzük a tésztagyűrűket, majd 1-2 percig főzzük. Ezután a tésztát a vízből óvatosan kiemeljük, lecsepegtetjük, majd egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint mákkal, szezámmaggal vagy köménymaggal szórjuk meg, majd közepesen forró sütőben kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve a pereceket egy rácsra szedjük, és teljesen kihűtjük.
Fotós vezetéknév: Kard

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!