Gluténmentes fordított narancstorta

Gluténmentes fordított narancstorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a narancsos rész hozzávalói:
  • 3 db narancs
  • 12 dkg barna cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 darabka fahéj
  • a tésztához:
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 8 dkg darált dió
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 15 dkg vaj (laktózmentes)
  • 15 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 púpozott evőkanál laktózmentes tejföl
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 3 db narancs
  • 12 dkg barna cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 darabka fahéj
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 8 dkg darált dió
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 15 dkg vaj (laktózmentes)
  • 15 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 púpozott evőkanál laktózmentes tejföl

Elkészítés:

Egy serpenyőbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, felöntjük a vízzel, és addig melegítjük, amíg a porcukor fel nem oldódik. A narancsot alaposan megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. Ezután beletesszük a cukorszirupba, majd szép lassan kb. 10 percig pároljuk a narancsszeleteket, majd a tűzről levesszük, és teljesen kihűtjük. (Én közben többször átfordítottam a narancsszeleteket, hogy mindenhol érje a szirup.)

Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük, úgy, hogy az oldalát is fedje, beletesszük a kihűtött narancsszeleteket, majd rácsorgatjuk a visszamaradt szirupot.

A keverőtálba tesszük a barna cukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, majd jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, először egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt, és simára keverjük. Ezután szintén állandó keverés mellett, először hozzákanalazzuk a fahéjjal összekevert darált diót, majd a sütőporral összekevert mandulalisztet is. (Addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.) Végül a tortaformában lévő szirupos narancs tetejére egyenletesen rákanalazzuk a masszát.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.) A sütőből kivéve kb. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd egy tálcát a tortaforma tetejére teszünk, és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk a tortát, majd így hűtjük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, kistányérra tesszük, úgy kínáljuk.

A torta tésztája nagyon finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fűszeres narancs.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!