Gluténmentes csokoládé torta

Gluténmentes csokoládé torta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 180 g jó minőségű étcsokoládé
  • 125 g sótlan vaj
  • 1 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 165 g barna cukor
  • csipetnyi só
  • 35 g étkezési mandula, morzsalékosra törve
  • 75 g quinoa liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor + a végén a szóráshoz
  • 4 tojás

A tálaláshoz:

  • görög joghurt

Elkészítés:

A sütőt hőlégkeveréses üzemmódvan 160 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenünk egy 20 cm-es kerek kapcsos tortaformát, majd sütőpapírt teszünk az aljára.

Egy fazékban vizet forralunk, a tetejére, hogy bele ne essen, egy hőálló tálat teszünk. Ebbe tesszük az apróra tördelt csokoládét, a kockára vágott vajjal és a vanília kivonattal, majd a vízgőzön kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki és a vaj el nem olvadt. A tűzről levesszük és a vajas csokoládét kissé hűlni hagyjuk.

Folyamatos keverés közben a csokoládés krémhez adjuk a cukrot, csipetnyi sót, a mandulát a lisztet és a kakaóport, majd egyesével a tojások sárgáját.

Egy másik tálban habverővel keményre verjük a 4 tojás fehérjét. A tojáshab harmadát erőteljes mozdulatokkal a csokis masszához keverjük (jól fellazítjuk vele), majd a többi habot már óvatosan forgatjuk a tésztába, hogy ne törjük össze.

A tésztát az előkészített formába töltjük és az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). A formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután távolítjuk el óvatosan a kapcsos tortaforma oldalát.

Óvatosan egy tányérra csúsztatjuk, a tetejét meghintjük kakaóporral, és szeletekre vágva, görög joghurttal kínáljuk.

Neked ajánljuk