Gluténmentes csokitorta

Gluténmentes csokitorta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

12 szeletes tortához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál burgonyakeményítő
  • 1 citrom héja
  • csipet só

a krémhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 20 dkg étcsoki
  • 25 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd belereszeljük a citrom héját. Hozzádolgozzuk az átszitált lisztet és a keményítőt. (Szitálva lazább lesz a tészta.)

A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan, fakanállal a masszába forgatjuk. Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát és elegyengetjük.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. (Tíz percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütőajtót, mert a tészta összeeshet.)

Ha már aranybarna a színe, tűpróbával megnézzük, átsült-e rendesen. (Hústűt vagy egy kést szúrunk a piskótába, és ha nem marad rá semmi, ki is kapcsolhatjuk a sütőt.) Kivesszük a tésztát, és a formában hagyjuk hűlni legalább öt-tíz percig. Végül kifordítjuk (ha nem jön ki magától, egy késsel körbevágjuk). Végül óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Ha kihűlt a tészta, 3 vagy 2 részre osztjuk.

A csokikrémhez a tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fémtálba tesszük és hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen eloszlathatók az apró csomók is. Egy olyan lábost, amire jól passzol a keverőtál 1/3-ig töltünk vízzel, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük, közben a csokit kis kockákra tőrjük.

Ha elég meleg a víz, rátesszük a lábosra a fém keverőtálat és kis lángon folyamatosan kevergetjük a tojásos krémet. (Fontos a folyamatos kevergetés, mert ha otthagyjuk, a tojás meg fog sülni, és édes rántotta lesz belőle, nem csokoládékrém.) Addig kell gőz fölött hevíteni, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha elérte a kívánt sűrűséget, beletesszük az étcsokit és a gőz fölött tovább kevergetjük 2-3 percig, majd félre rakjuk hűlni. (Fontos, hogy teljesen kihűljön a főzött krém, és azonos hőmérsékletű legyen a vajjal!)

Végül a vajat felhabosítjuk, és kanalanként belekeverjük a tojásos-csokis főzött krémet. Megkóstoljuk, és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adjunk hozzá porcukrot.

Tálalás előtt érdemes hűtőbe tenni, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek és könnyen kenhető legyen. Megtöltjük és befedjük vele a tortát, a tetejét tetszés szerint díszítjük (én most gyümölccsel díszítettem).

A receptet Bach-Joó Barbara küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk