Gizi diós-mákos bejglije

Gizi diós-mákos bejglije

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 4 rúdhoz:

A tésztához:

  • 16 dkg vaj
  • 52 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 csipet só
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

A diós töltelékhez:

  • 21 dkg darált dió
  • 1,2 dl víz
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kis csomag mazsola
  • rumaroma
  • 2 evőkanál lekvár
  • 3 dkg darált babapiskóta

A mákos töltelékhez:

  • 21 dkg darált mák
  • 1,2 dl víz
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 marék mazsola
  • rumaroma
  • 2 evőkanál lekvár
  • 3 dkg darált babapiskóta

Továbbá:

  • 2 db tojás a bejglik lekenéséhez

Elkészítés:

Elkészítés: Fél órára fagyasztóba tesszük a margarint, a lisztet és a zsírt, hogy jól lehűljenek.

A porcukrot és a lehűtött lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat és a sót. Jól összekeverjük. Kis részletekben hozzáadjuk a hideg margarint és zsírt, kézzel alaposan összemorzsoljuk.

A tojássárgákat egy tálba tesszük, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a hideg tejet és a vaníliás cukrot. Az élesztőt morzsolva adjuk hozzá. Keverjük simára!

Ezt követően mélyedést csinálunk a morzsalékos liszt közepébe. Az élesztő és tej keverékét ebbe öntsük bele! Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze!

Ha ezzel végeztünk, osszuk 4 egyforma részre a tésztát egy tálcára, és tegyük be a hűtőbe 30 percre pihentetni!

Tálban összekeverjük a darált babapiskótát és diót. Egy edénybe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát és a reszelt citrom- és narancshéjat. Forraljuk fel az edény tartalmát, majd főzzük még pár percig! Az elkészített forró szirupot a diós keverékre öntjük. Ügyeljünk az alapos összekeverésre! Rumaromával ízesítjük, majd kihűlni hagyjuk. Ezután 2 egyenlő részre osztjuk el a tölteléket.

A mákos tölteléket a dióshoz hasonlóan készítjük el.

Egy tésztarészt kiveszünk a hűtőből, majd téglalappá nyújtjuk ki (20 x 25 cm-es darabok). Célszerű sütőpapíron végezni a kinyújtást, így nem ragad le a tészta. A kinyújtott tésztán ezután elosztunk egy adag tölteléket. Ezt úgy célszerű végezni, hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík maradjon szabadon. Majd a tésztacsík három oldalát hajtsuk rá a töltelékre és tekerjük fel!

A feltekert bejgli két szélét kicsit nyomkodjuk be!

Két tésztarészt a fenti módon töltjük meg. Így lesz egy mákos és egy diós bejglink. A másik két bejgli megtöltését annyiban módosíthatjuk, hogy a töltelék tetejére 2 evőkanál lekvárt kanalazhatunk. Simítsuk egyenletesre, majd tekerjük fel!

Lekenés:

Az első lekenéshez felverünk 1 tojássárgáját és 1 egész tojást. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, majd ecsettel lekenjük a bejgliket. Ha lekentük a bejgliket 30 percre levegős helyre rakjuk a tepsit, hogy a tojás teljesen rá tudjon száradni a rudakra. A második lekenéshez felverünk 1 tojásfehérjét, a megszáradt bejgliket ezzel is lekenjük, pár perc alatt megszárítjuk.

Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodjuk, hogy a gőz sütés közben tudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.

A sütőt előmelegítjük, behelyezzük a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük a bejgliket.

Neked ajánljuk