Gesztenyetorta

Gesztenyetorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a torta alaphoz:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 6 evőkanál finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • a tekercshez:
  • 3 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a krémhez:
  • 2 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor
  • 30-35 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 40 dkg margarin
  • 75 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • a tetejére
  • 6 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 1 csomag habfixáló
  • (26 cm-es kapcsos forma)
  • a torta alaphoz: •
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 6 evőkanál finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg liszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor
  • 30-35 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 40 dkg margarin
  • 75 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • a tetejére
  • 6 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel maximum fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

A tésztát a kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, majd kihűlni hagyjuk.

A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A felengedett puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, és a rummal ízesítjük.

A krém 2/3 részét egyenletesen a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot beleszórva. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk. A krém 1/3 részével a tekercset megtöltjük, felszeleteljük és a torta oldalára illesztjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!