Gesztenyetorta

Gesztenyetorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 8 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál rum
  • a gesztenyés krémhez:
  • 40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál rum (vagy ízlés szerint)
  • 4 dl Hulala
  • (a tortaforma 26 cm-es)
  • 8 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 3 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál rum
  • 40 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál rum
  • 4 dl Hulala

Elkészítés:

Egyszerű, de ünnepi torta, csodás rumos-gesztenyés krémmel. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.

A barna cukrot én ledaráltam, de az üzletekben lehet kapni barna porcukrot is.

A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a rumot, és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez, és fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (vagy zsírozzuk és lisztezzük ki) majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük közepes hőmérsékleten kb. 15 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át.

Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára.

A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. (A tészta mire teljesen kihűl, kissé összemegy, és éppen belefér majd a 24 cm-es formába.)

Ezután pár órára, vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval, és díszítsük porcukorral. A tésztája légiesen könnyű, melyhez nagyon jól illik a habos gesztenyekrém.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!