Gesztenyés-mazsolás kuglóf

Gesztenyés-mazsolás kuglóf
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 55 dkg liszt (BL55)
  • 2,2 dkg élesztő (friss)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 6 dkg vaj (olvasztott)
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola
  • *
  • a gesztenyés töltelékhez:
  • 20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 55 dkg liszt (BL55)
  • 2,2 dkg élesztő (friss)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 6 dkg vaj (olvasztott)
  • 3 dl tej
  • csipet
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, majd kb. 1 dl-t összekeverjünk 1 teáskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A porcukorhoz adjuk vaníliás cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és szintén összekeverjük.

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, átszitáljuk, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Ezután ketté vesszük, majd az egyik tésztagombócot kelesztőtálba tesszük, és langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A másik tésztagombóchoz hozzáadjuk a mazsolát, átgyúrjuk, szintén kelesztőtálba tesszük, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük (vagy krumplinyomón átnyomjuk), majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd simára keverjük. A megkelt, üres tésztát téglalappá nyújtjuk, megkenjük a gesztenyével, majd felcsavarjuk, mint a bejglit.

A mazsolás tésztából ugyanolyan hosszú rudat formálunk, majd a két tésztát összecsavarjuk.

A kuglófformát alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, majd belehelyezzük az összecsavart tésztát, letakarjuk egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd átfordítjuk egy rácsra és teljesen kihűtjük.

A teljesen kihűlt kuglófot ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy éppen csorgathatunk rá olvasztott csokoládét. Tálalás előtt a kuglófot ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti