Gesztenyés-habos hótorta

Gesztenyés-habos hótorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 2 db tojás
  • 1,5 teáskanál holland kakaó

a gesztenyés krémhez:

  • 40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál rum (vagy 1/2 rumaroma)
  • 5 dl Hulala

a habcsók réteg hozzávalói:

  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • (a tortaforma 24 cm-es)

Elkészítés:

A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk visszahűlni. Egy keverőtálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, majd alaposan összekeverjük.

Ezután állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön alaposan összekeverjük. Ezután hozzácsorgatjuk a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és tovább keverjük. Végül a lisztet összekeverjük a kakaóval, majd átszitáljuk, és állandó keverés mellett, a masszához kanalazzuk. 1-2 perc alatt simára keverjük, majd egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába öntjük (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük).

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütjük (tűpróbáig). Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük vagy a krumplinyomóval átnyomjuk. Ezután hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumot, majd simára keverjük. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.)

3 dl Hulalát kemény habbá verünk, majd apránként, keverőkanállal összekeverjük a gesztenyés krémmel. A teljesen kihűlt tortalapot egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, majd rákanalazzuk a krémet, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét. A maradék 2 dl Hulalát szintén kemény habbá verjük fel, majd egyenletesen rákanalazzuk a gesztenyés krémre. Ezután a tortát pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a porcukrot. Ezután addig keverjük, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzácsorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a keményítőt. Végül még 1-2 percig tovább keverjük, hogy egy jó kemény habot kapjunk.

Ezután egy sütőpapírra kenjünk egy vékony, 24 cm-es kört a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyis kanállal szorosan egymás mellé kis golyókat halmozunk. A maradék habot habzsákba tesszük, és szintén a sütőpapírra kis fenyőfákat formázunk a habból. (Ha nem karácsonykor készítjük, egyéb díszeket készítsünk ízlés szerint!)

Előmelegített 80 fokos sütőbe tesszük, és 70-80 percig szárítjuk. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.) Ezután a sütőből kivesszük, óvatosan leemeljük a sütőpapírról a habcsóklapot és a fenyőket, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. (Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Én egy vékony spatulával óvatosan alányúlva választottam le a sütőpapírról.)

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, egy tortatálra helyezzük, majd óvatosan a tejszínhab tetejére tesszük a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal felragasztjuk a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint megszórjuk porcukorral.

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk