Gesztenyepüré torta gluténmentesen

Gesztenyepüré torta gluténmentesen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 8 db tojás
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 7 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 tasak sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 2 evőkanál rum
  • 3 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • a díszítéshez:
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 50 g gesztenyepüré
  • 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs- és citromhéj)
  • 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 8 db tojás
  • 1 csipet
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 7 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 tasak sütőpor
  • 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 2 evőkanál rum
  • 3 db tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 50 g gesztenyepüré
  • 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs- és citromhéj)
  • 15 dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

Megsütjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük a sóval, majd belekeverjük a kristálycukrot és tovább keverjük vele. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, és megint tovább verjük. Legvégül, kanalanként beletesszük a sütőporral és kakaóporral elvegyített lisztet, és eldolgozzuk.

Sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A töltelékhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyepürét 2 evőkanál rummal összedolgozzuk. A tojássárgákat és a kristálycukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé keverjük, aztán kivesszük a vízből, és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán összeforgatjuk a krémmel.

A tortát 3 lapra vágjuk. Az alsót tálcára helyezzük, majd megkenjük a krém egyharmadával, ismét tortalap jön, arra egyharmad rész krém, végül a harmadik tortalap, és a maradék krém következik.

A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt és vékonyan megkenjük vele a torta oldalát. A tetejét olvasztott csokoládéval leöntjük, majd kicsit hűtőbe tesszük. Ha megdermedt a csokoládé a tetején, az oldalát és a szélét tejszínnel kidíszítjük, a közepét pedig a cukrozott gyümölcsdarabkákkal vidámítjuk.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti